Radiologie și imagistică

În cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală de la Spitalul Sfântul Nicolae Pitești vă oferim o gamă extinsă de investigații imagistice și explorări funcționale realizate cu aparatură modernă cum este spre exemplu computerul tomograf Siemens.

Investigațiile de radiologie și imagistică medicală au un rol foarte important în stabilirea unui diagnostic de precizie în cazul a numeroase afecțiuni, precum și în monitorizarea afecțiunilor și a evaluarea evoluției tratamentului.

Tomografie computerizată

La spitalul Sfântul Nicolae oferim servicii de examinare prin tomografie computerizată cu ajutorul unui computer tomograf Siemens de înaltă performanță. Prin intermediul investigațiilor de tomografie computerizată se pot obține imagini de la nivelul capului sau abdomenului, precum și al organelor interne cum ar fi ficatul, rinichii, plămânii.

Tomografia computerizată este utilizată adesea pentru depistarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar, de ficat sau pancreas, dar și pentru diagnosticarea bolilor vasculare.

Osteodensitometrie

Osteodensitometria este o investigație care măsoară densitatea masei osoase și astfel este absolut esențială pentru depistarea din timp a osteoporozei. Osteoporoza este o boală metabolică osoasă care predispune la fracturi de șold, coloană vertebrală sau radius distal, iar cele mai vulnerabile persoane sunt femeile trecute de menopauză, dar și bărbații.

Ecografia

Ecografia este o investigație de imagistică medicală de diagnostic, care funcționează cu ajutorul ultrasunetelor și care se folosește la vizualizarea organelor interne, a mușchilor, a vaselor de sânge.

De asemenea, ecografia se folosește și pentru monitorizarea sarcinii, fiind o metodă sigură, neinvazivă și în care nu se folosesc radiații.

Radiologie convențională

Radiologia convențională permite examinarea fracturilor și a țesuturilor moi, precum și depistarea cu exactitate a anumitor afecțiuni din interiorul toracelui sau abdomenului prin obținerea unor imagini cu ajutorul radiațiilor X.

Electrocardiograma (E.K.G.)

Electrocardiograma este o investigație de bază în monitorizarea sănătății inimii care măsoară impulsurile electrice ale inimii și depistează astfel afecțiunile cardiace.

Electrocardiograma detectează:

  • Tulburările de ritm ale inimii
  • Modificările dimensiunii cavității toracice
  • Afecțiunile ischemice, cum este infarctul miocardic

Spirometria

Examenul de spirometrie ajută la diagnosticarea afecțiunilor pulmonare cronice și ale bronhiilor, așa cum este BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică).

Această analiză este indicată în special fumătorilor și celor care sunt expuși noxelor profesionale sau de mediu. Investigația se face cu o doză mică de radiații și necesită pregătire din partea pacientului.

Oscilometria

Oscilometria este o investigație care măsoară permeabilitatea trunchiurilor arteriale la nivelul membrelor și este folosită pentru depistarea arteriopatiei diabetice.