Radioterapie

Radioterapia este o metodă terapeutică care foloseşte radiaţiile ionizante (radiaţii care au capacitatea de a distruge prin mecanisme directe şi indirecte celulele tumorale maligne). Metoda terapeutică a fost folosită de mulţi ani în lume pentru tratamentul cancerului, dar progresele tehnice ale ultimilor 12-15 ani au făcut posibilă „o ţintire“ foarte exactă a tumorilor.

Aparat ultraperformant pentru radioterapie în județul Argeș

La Spitalul Sfântul Nicolae Pitești dispunem de un aparat ultraperformant de radioterapie, singurul din județul Argeș, un accelerator de particule Elekta Synergy cu un colimator Agility MLC care permite tratarea tumorilor canceroase cu foarte mare precizie și fără să afecteze major organele din jur.

Sistemele de verificare imagistică permit verificarea periodică a statusului răspunsului tumorii la tratament, astfel încât, dacă pe parcursul iradierii se produc modificări la nivelul tumorii, planul de tratament să poată fi ajustat „în timp real“.

Tratamentul facilitat de o asemenea tehnică este personalizat pentru fiecare pacient în parte, ceea ce înseamnă că în centrul nostru se face radioterapie pentru aproape toate formele de tumori maligne solide.

Radioterapie gratuită în județul Argeș, prin CNAS

Pacienții cu cancer beneficiază gratuit de tratamentul de radioterapie în cadrul Spitalului Sfântul Nicolae, fără liste de așteptare și fără bilet de trimitere CNAS, este necesară doar recomandarea – din partea unui medic specialist – pentru radioterapie. Pacientul trebuie să prezinte dosarul medical care să includă obligatoriu examenul histopatologic și dovada faptului că este o persoană asigurată sau coasigurată (card național de asigurări de sănătate sau adeverință de asigurat).

Radioterapia, nu doar în România, ci în toate ţările din lume, este o specialitate care funcţionează zonal – niciun stat din lume nu îşi permite la ora actuală un centru de radioterapie în fiecare regiune. Prin urmare, după evaluarea în Comisia Oncologică a centrului, orice pacient care este diagnosticat cu cancer din România poate beneficia de radioterapie în centrul nostru.

La Spitalul Sfântul Nicolae Pitești oferim pacienților trei tehnici moderne de radioterapie:

  • Radioterapia 3D conformaţională (3D CRT) – datorită unui dispozitiv special numit colimator multilamelar prin care forma fasciculului se adaptează la forma tumorii sunt atacate doar celulele canceroase, iar organele vecine sensibile la iradiere sunt protejate.
  • Radioterapie cu intensitate modulată (IMRT) – această tehnică permite nu numai localizarea și iradierea exactă a tumorii canceroase ci și controlarea dozei de radiații aplicate în celulele canceroase. Astfel se poate aplica simultan o doză mai mare de radiații în zonele tumorale cu risc crescut și o doză mai mică în altele.
  • Terapie volumetrică cu modulație în arc (VMAT Elekta) – este cea mai avansată tehnică de radiere permite aplicarea dozei prescrise de radiații printr-o rotație de 360 grade a aparatului într-un interval de 2-3 minute.
  • Radioterapie ghidată imagistic IGRT – este o tehnică în care administrarea cu precizie a dozei de radiații se bazează pe imagini radiologice ale pacientului, iar în timpul tratamentului se obțin imagini prin care se poate observa modificarea mărimii sau a poziției tumorii canceroase.

Spitalul Sfântul Nicolae Pitești pune la dispoziție 8 rezerve, 2 paturi/rezervă pentru pacienții care nu au posibilitatea de a se deplasa zilnic pentru ședințele de radioterapie, plata fiind suportată de către pacient.

Pentru mai multe detalii legat de cazare accesați secțiunea CONTACT.